School: An Clochán Liath (Dungloe)

An Clochán Liath, Co. Donegal
Róis, Bean Uí Éaluighthe

agus an tainm a bhí uirtí Cáileách na gcearc.
    Chuaidh an an leás mhathair chuig an t-sean-bhean seo, agus d’íarr sí chomhairle uirtí. Dubhairt an t-sean-bhean léite “mas maith leát fagail réidtí don tarbh readhmhach seo doigh maith lé sin a dheánamh”. “Nuair a rácas tusa un a bhaile leig ort go bhfuil tú tinn, agus abair nach dheanfhaidh rud ar bit maith duit acht croide, agus cruadhagaí an tarbh Réadmhach. Chuaidh an leása-mháthair un a bhaile agus bhí sí iongantach tinn mar bfíor dithe féin. Cuir an rí ceist uirthí caide dheanfaidh biseach díthe, agus dubhairt siseach nac ndeanfad (rud) gac ar bíth maith díte acht croide, agus chruadhagaí an tarbh.
    Ní rabh an rí sásta sín a thabhairt dhithe acht dubhairt sise go rabh sí a’ gabhil a
    Eiblín Ní Dhubhthaigh