Scoil: An Sealgán (uimhir rolla 6781)

An Sealgán Beag, Co. Donegal
Róis Ní Bhraonáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    mullach, shiar ‘san mhuillin. Thóg sé aníos iad in a “bhins” rud a bhí acu, fa choinne tógail arbhair.
    Padruig [O’Domhnaill]?
    An fear a ba ghaisde dá rabh ar An tSealgan in a am. Am amháin dimthigh madadh sealga ar oifigeach thios ar an Docharadh agus bhí a rabh thíos in na dhiaidh nó bhí £1 geallta ag an oifigeach dó’n té a bheiread air. Chuaidh Padraic in na dhiaidh agus fuair greim air thios ag Sliabh Sneachta. Bain sé duais an £1.
    [ilus inne]?
    Bhí seisean ar an choisidh a b’fearr dá rabh ar an bhaile. Bhí sé abalta dhul nGleanntach i leath an ama a théidheadh an chuid eile de bunad an bhaile.
    Proinnseas Ua Braonáin