School: Cóguis (roll number 16135)

An Chógais, Co. Donegal
Pádraig Mac Seaghain

geal donn.
    D’éirigh an bhreacach bhreac bhreagh i thug léithe i n-íochtar a cóta coilean beag deas madaidh a bhí aicí agus d’imthigh sí ag tarraingt ar a dearbhrathaireachaibh. Nuair a tháinig sí fhad leis an áit, bhí an caislean leagtha go talamh agus an áit thart fa dtaobh de lán fola. Léim an coilean amach as a cóta agus chrom sé gach áit dá raibh braon fola. Chruinnigh an bhreacach bhreac bhreagh an fhuil uilig, chuir isteach ina cóta é agus rinne sí ar an bhaile go buadhartha brónach.
    -----------------------------------------------Bhí fear uasal thall sa Fhrainnc agus chualaidh sé go raibh inghean ríogh i n-Éirinn a bhí
    AT0511: One‑Eye, Two‑Eyes, Three‑Eyes
    Pádraig Mac Seághain