School: Mín Teineadh Dé

Meentanadea, Co. Donegal
Pádraig S. Mac a' Ghoill

1. (continued from previous page)
    sé "Barr Coilleadh" áit a rabh coill an mhór ar fad agus bhain sé ualach an-bhréagh ar fad di'ádhbhair teineadh.
    Thóg sé leis a ualach agus d'imthigh sé leis in sean rith aras go dtí an dún. Sul a deachaidh sé arais mharbuigh sé oilit agus tug sé an oilit leis comh-mhaith. Nuair a sroich sé na bhaile Choirrigh sé an oilit nuair a sroich sé abhaile agus nuair a bhí na mna ag ithe agus ag ól a shaith, rinn Conan teinidh bhréigh de na brosna agus níor shil na mna go rabh a leithéidh de chleas de imirt orta. Ca leith de bharr gur toighthe adhmaid a bhí in Éirinn sa'n am níor mhair an teach seo ibfad agus níor fágadh duine de na mna beo mar gur dógadh an duine deireanach acu sa griosaigh. Nuair a thainig Fionn a bhaile ní rabh sé sasta leis an obair a bhí deanta acht ní rabh neart ar. Tógadh luaith na mna agus chuireadh uilig í i Roiligh bheag i GCill an Stiobairt áit a bhfuil an uaigh le feiceal go foill agus comh mhaith tá Mullan an Tighe Mhóir le feiceal go foill comh mháith. Acht de bharr an eachtra go léir tugadh
    Tomas 'Ac A Goill
    Sceadamán, Co. Donegal