School: Bó Ros (Bouris)

Glenbaun, Co. Mayo
Breandán Ó Lionáin

1. (continued from previous page)
    agus iad uile go léir ag impidhe a gcuid talmhan a bheith (?) ó'n Rí go díreach, in áit ó Rí Chonnacht; go raibheadar (?) bánaighthe aige. "Many of them who had once been lords and barons in Parliament had not now three hackneys to carry them home." Bhí an cúige go léir thrí na chéile ag Úilic (?) Seán De Búrca, beirt mhac le Iarla Clann Riocaird "the two sons of the Earl of Clanrickard, the two worst men on earth," adeir Sydney. Bhí muinntear na Gaillimhe ar (?) rómpa. Bhí an baile feistighthe mar bhéadh sé faoi léigéar (?) gunnaí agus fir ar na ballaibh de ló agus d'oidhche. Bhí Béal Átha an Ríogh "a town full as big as Calais, with fair walls" dóight- (?) idir Cotaisde, Teach Pobail agus chuile shórt fré chéile, "yet the mother of one of them was buried in the Church." Do bhíodh 300 fear tighe (?) áruis ins an mbaile seo, agus anois ní bhfuair Sydney acht "four, and they poor, and as I write ready to leave the place." Ní raibh aca acht "Fóir orainn Fóir orainn!" Chuir Sydney cáin ar an dúthaigh leis an mbaile a thógáil arís agus rinne na fir óga aithridh-(?) Seipéal San Niocláis i nGaillimh. Chuir Sydney iachall mhanach dar b'ainm Loingseach "some-time a friar (?) at Greenwich, but a reformed man, a good divine and preacher in 3 languages, Irish, English and Latin," (?) a thabhairt dhoibh ar donas a ngnímh. Acht ba ghearr a mhair an aithridhe. Bhí Sydney chomh gásta sin leis an gcaoi a bhí ar Chonnaacht aige gur ghearr go raibh an bheirt sgaoilte aige. Níor thúisge sgaoilte iad ná (?) chaitheadar anuas na tighthe nua a bhí déanta i (?)