School: Port an Iascaigh (roll number 7903)

Tip, Co. Mayo
Eibhlín Ní Shíthigh

1. (continued from previous page)
    sa saoghal so. Mhaireadar mar sin duine aca ag cuid uígadh leis an nduine eile agus an brón 'na gcoidhthibh i gcómhnuidhe.
    Lá amháin bhí an mháthair ag siubhal tré phairc a bhí tamall fada ó'n dteach. Bhí poll domhin sa pháirc seo agus ní raibh fhios ag an mbaoi bocht go raibh an poll so ann. Bhí sí ag eacht abhaile ón mbaile mór agus b'aithgiorra di gábhail tré 'n bpáirc tráthnóna a bhí ann agus tráthnóna dorcha geimhreadh do bheadh é. Ní raibh sí i n-ann an poll a d'feiscint agus céard a tharla di acht a cos a sáchadh isteach sa pholl. Thuit sí agus bhriseadh a cos. Ghaibh fea an treó an chuir an fear so fios ar chárr agus thugadar abhaile í. Luigh sí ar a leabaidh acht as an leabaidh sin níor éirigh sí. Fé chionn trí lae bhí an bhean bhocht marbh.
    Bhí an fear bocht ina aonar ar fad anois agus chuile la chaoineadh sé na march. Ba truagh leac é an t-uaigneas thar barr a bhí ar an bhfear mbocht. Ní raibh duine ar bith aige chun cuiduighadh leis ag obair. Bhí air féin obair an tighe go léir a dhéanamh. Mair sé ar a gcuma sin ar feadh dhá bhliadhain.
    Lá amháin agus é sa bhaile mór
    1. processes and phenomena