School: Port an Iascaigh (roll number 7903)

Tip, Co. Mayo
Eibhlín Ní Shíthigh

1. Bhi fear ann fado agus bhi beirt mhac aige. La amhain agus iad ag ithe a ndinnear bhi siad go leir ag ithe acht an mac so. "Ceard ata ort ?" ars an t-athair. "Ta me tinn ar seisean ?" "Bhoil" ar seisean "tuigeann nach dteigheann tu a chodladh. Nior labhair an mac focal. "Bain diot anois agus teigh isteach sa leabaidh" ars an t-athair.
    Bhi an mac seachtmhain sa leabaidh agus i ndeire na seachtmhaine d'eirigh se chom tanaidhe agus na h-aithneochadh einne e. Thainig na comharsain go leir ar a thuairisg agus mholadar seo agus mholadar siud do acht ce gur feachadh gach leigheas i n-diaidh a cheile ni raibh maith ar bith i n-aon cheann aca. Annsan d'aontuig na comharsain gur ins na sidheogaibh a bhi se. Chreid na daoine an uair sin go mbiodh na sidheoga i ndiaidh ghasuir bhreaghtha. Ba ghasur dathamhail an gasur seo agus bhiodar cinnte gurb iad na sidheoga a bhi a mhilleadh. "B'iad a mhil e gan amhras agus a d'fhag gan bhrigh gan anam e", a deiridis. Ni gadh a radh go raibh a mhathair Mairin beagnach as a ceill le bron agus imnidhe. Is ar eigean d'fead si neal codlata d'fhagail acht ag faire a maicin de lo is d'oidhche.
    Sorcha Ní Maoldomhnaigh
    Tip, Co. Mayo