School: An tSraith

An tSraith, Co. Mayo
Seán Ó Catháin

1. (continued from previous page)
    ag teacht go dtí an tobar", "ar sise. An féidhir leat loistín a thábhairt dhom ar feadh ráithe. Dubhairt an gabha go mbéadh agus bhogadar leo go teach an ghabann. Nuair chonnaic an seanrí a mhach sa mbaile aige chuir sé roimhe a mhac a phósadh lé ingin rí a chinnte eile agus gléas sé féasta mhóir agus thug sé cuireadh do'n saidhbhir agus do'n daibhir teacht go dtí an bhféasta. Nuair chuala inghin an oighre é sin d'iarr sí ar an ngabhann an raibh cead aice dul go dtí an bhféasta agus dubhairt an gabha go raibh. Gléas sí suas agus chuaidh sí go dtí an féasta. Ar feadh na h-oidhche bí cuile dhuine ag deanamh gach sort cleas. Nuair abhí gach duine tuirseach de'n obair d'iarr inghin an oighre cead cleas a imirt agus dubhairt gach duine go raibh agus fáilte. Chuaidh sí go dtí an bórd. Thóg sí amach dhá gráin eórna as a phóca is rinne an dá gráin chearc is coilleach. Thóg sí amach gráin eile agus rith an chearc chun na gráine a fhághail nuair a rug an coilleach greim uirthí agus bháin sé a gráin dí agus d'ith sé féin é. "Ara" a choilleachín grána" ars an chearc" nach cuimhnigh leat an lá a chuir mo athair ag glanadh an stábla thú agus chuile deart dá raibh tú ag chuir amach bhí sé ag teach isteach id shúilibh agat aríst nuair tháinig mise cugat
    AT0313: The Girl as Helper
    Mártan Ó Chiaragáin