School: An tSraith

An tSraith, Co. Mayo
Seán Ó Catháin

1. (continued from previous page)
    díot agus má tá féin níor leig m'athair gaisgidhe[ach] as an áit seo araimh [!] agus tá dúil aige tusa a m[harbhú] anocht id chodhladh agus ma geallann tusa dhomsa g[o] dtabharfá go h-Éirinn mé agus go bhpósaidh tú mé [i] ríoghacht d'athara bhéarfaidh mé slán as an ngábha[dh] seo thú. Thug an prionnsa a lámh agus a fhocal di g[o] ndéanfaidh sé sin agus nach raibh rud ar bith d'fhé[ad] sé a dhéanamh dá mbéadh an bás d'fuilint féin [...] raibh sé in áirigh uirtí
    "Anois," ar sise, "nuair thiocfas deirea[dh an] lae beir greim ar an snáth síoda seo agus tiocfai[dh] crann leat gan aon trioblóid agus cuir istea[ch i] gclos é agus tiocfaidh m'athair chugat mar is gn[áthach] leis. Fiafreóchaidh sé díot ar tharraing tú an crann a[gus] nuair a theasbáinfhaidh tú é do déarfaidh sí leat "[Tá] go maith a mhich rígh Éireann, ní bréag a rádh gur gaisgidheach thú." Béarfaidh sé órdú do'n cailín mar [is] gnáth leis thú a chur i gcodhladh i g croiceann an [tsean]-chapaill. Gaibh isteach tusa i do sheómra acht na [bí] id chodhladh. Béidh trí toirtín déanta agam agus cuirfidh mé ceann ag bárr na leaptha ceann i [lár] na leaptha ceann eile ag cos na leaptha ag[us]
    AT0313: The Girl as Helper
    Mártan Ó Chiaragáin