School: Ceathrú na gCloch, Gleann Fraoigh (roll number 12806)

Carrownaglogh, Co. Mayo
Bríd Bhreathnach

agus is minic a thugadh na sgólaire braon poitín leo i n-ionad an airgid a bhíodh ortha le n-ioc.
    Trí pingne sa t-seachtmhain a bhíodh le n-ioc acú.
    Chreid na daoine gur sort draoí a bhí ann agus níor mhaith leo chur isteach air le fearg do chur air.
    Dá n-abruigheadh duine aon rud a churifeadh fearg air séard a dhéineadh sé acht a lámha do chur ar cheann an duine is paidir eicín a rádh agus ba é deireadh an sgéil é go dtagadh meath is mi-ádh ar an duine.
    Bhí se indon daoine is beithidhthe do leigheas.
    Béarla idir léightheoireacht agus scríobhnóireacht is uimhireacht na h-ádhbhair a bhíodh á muineadh aige.
    Mar dubhras cheana bhí sgáth ar an daoine roimhe agus nuair a chuala an sagart paráiste go mbíodh pisheógha gá cleachtadh aige chuir sé ruaig air is do dhíbir sé as an
    Bríd Bhreathnach
    Múinteoir