Scoil: Clochar na Trócaire, Baile Fhiacháin

Newport, Co. Mayo
An tSr Padraig

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    acu ag faghail báis. Tugadh abhaile iad, agus fágadh an duine breóidhte san séipéal, agus chuadhthas amach ar thóir bidh agus dighe dí. Nuair a tháinig siad ar ais bhí an bhean riaghalta ar a glúna go díreach os comhair na h-alóra, a ceann leagta anuas ar bhord na h-altóra agus í fuar marbh. Rinneadh uaigh annsin roimh an altóir agus cuireadh annsin í.
    Tá rian na h-uaighe le feiceál fós.
  2. Ó Seán Mac Giollaruaidh a bhfuaras an píosa seo. Bhíodh muinntear na h-áite seo an tugtha do talladh an t-am sin. Thug na h-oileáin atá go fairsing i mbéal an chuain seans dóibh éalodh má tháinig an tóir artha.
    Tá tannaidhe mhór i lár an chuain agus tá oileán na lár ar a dtugtar Scráitín.
    Bé an Caiptín Ó Máille an talltóir ba mhó cáil a chleachtuigh a cheirde san iarthiar. Bhí sé i ngaol le Gráinne Ní Mháille agus ba dual gaol dó
    Seán Mac Giollaruaidh
    Gairm bheatha
    Mac feirmeora (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)
    Newport, Co. Mayo