Scoil: Árd Cróna

Anagaire, Co. Dhún na nGall
Éamonn Mac Suibhne

1. Sgéal.
    I bhfad o shoin chuaidh beirt fhear as Éireann anonn go h-Albán agus fuair siad obair annsin. Bhí cuid mhór fear as Albain ag obair ann fosta. Bhí siad go h-iontach maith de fhear amháin acu (bhí) agus bhíodh sé ann a gcuideachta go minic.
    Oidhche amháin chuaidh siad a imirt cardaí. Ní rabh fhios ag fear na h-Albana an dóigh le cardaí imirt agus ní rabh gaedilig ar bith aige. Nuair a bhí siad tamall ag imirt dubhairt fear de cuid na h-Éireanna leis an fear eile. “An bhfuil ‘agat”. “Tá”, arsa an fear eile. Chuaidh siad ar aghaidh mar seo go dtí naoi ó clog agus níorbh fhág siad pighinn ag an fhear eile ar cor ar bith. Dubhairt fear na h-Albhana go rabh an t-am aca stad. Shaoil seisean gur (bá) ba é a t-ainm a bhí ar an chluiche, “án bhfuil agat tá, cionnus gur chualaidh seisean na fir eile a radh. Annsin dubhairt sé sin, cluiche nach n-imrochaidh mise go brathach arais, “an bhfuil agat tá”.
    Róise Nic Aodha