Scoil: Baile Mhúirne (Cailíní)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín Bean Uí Bhuachalla

1. Do bhí fear 'na chómhnuidhe I mBaile Mhúirne fadó agus Tadhg na Tuinne a b'ainm do.
    Saghas file ab'eadh é. Bhí féith na filidheachta ann ó dhúthcais mar uncail do b'eadh é do Conchubhair Ua Deasmhúmhna abhí 'na chómhnuidhe i mBaile Mhic Íre, agus saghas file do b'eadh é sin.
    Do bhíodh Tadhg ag dul timcheall ó thig feirmeóra go tig feirmeóra eile agus d'fhanadh sé oidhche annso agus oidhche ansúd.
    Oidhche amháin do chuaidh sé isteach i dtig feirmeóra agus d'iarr sé lóistín na h-oidhche ortha. Do tugadh do é agus do tugadh suipéar do leis.
    Nuair abhí sé ithte aca do shuidheadar síos cois na teine. Do bhí bean a'tighe ana shanntach agus do chuir sí na putóga isteach sa corcán. Do thug Tadhg fé