Scoil: Kilfenora (B.) (uimhir rolla 2155)

Cill Fhionnúrach, Co. an Chláir
P. Mag Fhloinn

1. (gan teideal) (ar lean)

Thit an rud sin amach ins an bhliain 1925 ag droichead Uí Liotháin, Creag, Leacht Uí Chonchúir.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    bliana nó mar sin ins an airm, airm an Saorstáit, agus dubhradh nach raibh sé furusta faithchíos nó scannradh a chur air.
    Bhuel, an oidhche sin, bhí sé ag dul abhaile, é ag siubhal go tapaid, agus é ag feadaighil. Bhí an oidhche dorcha. Ag dul abhaile dó an oidhche sin bhí air aith-ghiorra a dhéanamh thar trí pairceanna thar an droichead. Ag teacht ingar do'n droicheadh dó, tug sé fé ndeara go raibh rud éigin, nó duine eigin, na sheasamh ag beal an droichid.
    An fhaidh is abhí sé ag dul fé dhein an droichid bhí an duine na sheasamh ag an mbeal - níor mhothuigh sé mar a cheap Séamus. Nuair a bhí sé díreach in-aice an duine do bheannuigh sé an duine le "Oidhche Maith Dhuit." Níor fhreagair an duine é ach is amhlaidh a shiubhail an duine chúl ar chúl le Séamus. D'fheach Séamus go géar ar an duine a bhí 'na aice agus chonnaich sé gur bean abhí inntí.
    Bheannuig sé í arís ach faríor deamhan freagra a tháinig uaithí ach gáire mar a cheap sé.
    Indhiaidh a chéile bhí scannrad ag teacht air. Do siubhail sé níos tapaidhe ach má siubhal, bhí an bhean 'na dhiaidh. Do stop
    Mícheál Ó Liatháin
    An Chreag, Co. an Chláir