Scoil: Eidhneadh, Inis (uimhir rolla 14622)

Eidhneach, Co. an Chláir
Ss. Mac Gearachaigh

críochnughadh aice -se agus do thóg sé an tocht agus téad -cairte leis.Nuair a shroich sé clós an dhuine -uasail do líon cúpla fir an tocht le prátaí agus nuair a mhéadhadar e do fuaradar amach go raibh trí fichead clocha mheadhachaint ann.
    De chómharlaigh cuid des na fearaibh dó chuid a thógaint amach nó go gcaillfeadah se an rudgo léir ach dubhairt sé nach dtógfadh oiread ceann amach. Do cheangaluigheadar an téad mór-thimcheall an ualaigh agus d'arduigheadar ar a dhrom é. Nuair a bhí sé ag dul amach an clós do chonaic sé muc beag ag rith mór-thimcheall na h-áite agus nuair a chonnaic an fear é dubhairt sé go deimhin dá mbéadh an bannbh ináirde ar thógfainn liom chomh maith é.Níor leig sé aon sgíth go dtí gur bhain sé an baile amach agus bhí an slíghe go léir cnocach.
    Máire Ní Éigeartaigh
    An Machaire, Co. an Chláir