Scoil: Baile an Gharrdha (B.) (uimhir rolla 13210)

Baile an Gharraí, Co. Thiobraid Árann
Tomás Lotrail

1. Seachadadh:
    An feirmeóir gur leis an feirm seo bhí triúr mach aige agus nuair bhí sé ag fághail báis do roinn sé an talamh ortha. Thug sé tuille nó aguisín don mhach ba shine agus an Seacadadh tugadh ar an tuille sin. Cialluigheann an focal "feirín" nó "bronntanas".

i nGort na Scológ
    Bograch:
    Tugadh an t-ainm sin ar an bpáirc seo mar tá talamh bog fluic ann. Sórt portagih is eadh é. I nGort na Scolog.

Cúinne:
    Tá cuma triantáin ar an ngort so agus sin é an fáth go nglaodhtar "an Cúinne" air.

Currach:
    An talamh atá sa pháirc seo tá sé bog fluic fiadháin
    Jessfield

The Land League Field Farranrory
    Bhí ball de Cumann na Talamh i mBaile an Gharrdha - an cumann sin a chuir Mícheál Dáibhid ar bun ingach paróiste in Éirinn chun ceiste na talmhan do shochrú. An fear a bhí i gceann as i mBaile an Gharrdha Mach Gearailt do b'ainm do. Cuireadh i bpriosún é agus an fhaid a bhí sé ann do bailigh na cómharsain agus do dhein siad an gáirdín do threabhadh agus do chur do. Tugadh ainm fé leith ar an ngort sin. "The Land League Field".

Tá páirc eile den t-ainm céadna sa pharóiste leis. Fuair sí an t-ainm sa t-slighe céádna.