Scoil: Fedamore (B.) (uimhir rolla 14068)

Feadamair, Co. Luimnigh
Martin Moloney

Ar an leathanach seo

1. San am sin nuair a bhí Olibheár Cromwell in Éireann, bhí taoiseach den (?) a bhí ana caradmhail leis an Sagart a bhí i paróiste Mainsitir na Naonáighe, i gCanndae Luimníge.
    La amháin núair a bhí an sagart a rad an Aifrinn, thanaig an taoiseach isteach sa tseipéal, agus labhair se leis an sagairt. I lar h-Airinn a bhí sé, agus niorbheídir leis an sagart freagairt a thabhairt leis. Cuir sin fearg mor (?) ar an taoiseach, agus taréis an Aifreann d'iafruig se de'n sagairt de cuis nar labhair sé leis. Dubairt an sagart go dúthractac nar bfheidir leis labairt san am áirithe sin, acht go ndúbhairt se trí Haily Marys ar a shon. "Cad é an mhaith dom iad san" arsan taoiseach. "O" arsan sagart, "Is mar an mhaiteas dot iadsan." "Muna gcuireann tu i n-iuil dom an mhaitheas atá ionnta," arsan taoiseach "gheobaidh tu bás." Dubairt an Sagart leis go mbéadh na trí Hail Marys, scríobhta amac ar piosa páipeir, nios throma na é féin agus a chapall.
    Cun fiorneact é sin do taisbeaint, do cuireadh súas na scala inaice leis an t-seipéal, agus bhí na trí Hail Marys nios trama na an taoiseach agus a chapall. Tá trí clocha móra le feiceal ar thaobh an bhothair, go dtí an lá san, ar a dtugtar
    Tomás Marascal