Scoil: Broadford, Ráthluirc

Béal an Átha, Co. Luimnigh
Siobhán Nic Phiarais

Ar an leathanach seo

1. Is mar seo a deineadh an gleann so fadó, a deirtear. Thárla go raibh bean ag sábháil féir i bpáirc i-n aice le Cill-Achadh-Uí Liatháin. Tháinig tart uirthi. Chuaidh sí isteach go dtí an teampall ag lorg díghe. Níor éirigh léi. Sa deireadh dól sí roinnt fíona a bhí ar an áltóir. Láithreach baill deineadh capall sí, gleusadh fé céacht í agus treabh sí an gleann amach.
    Deirtear go bhfeictear capall bán ann uair sa bhliadhain fós.
  2. Log ( loch ) Mór
    Ar an dtaobh thiar de'n sráid ar thaobh an bhóthair tá loch. Tá sgéal imeasg na ndaoine i-n a thaobh mar seo:-
    Bhí páiste ag teacht go dtí an sráid agus tháinig bean amach as an loch seo agus thug sí an páisde i-n aonfeacht léi fé'n uisge. Do chonnaic an páisde a lán rudaí deasa. Nuair a chuaidh an páisde abhaile d'innis sí an sgéal d'á máthair. Cúpla lá indiaidh sin thuit sí tinn agus fuair sí bás.