Scoil: Broadford, Ráthluirc

Béal an Átha, Co. Luimnigh
Siobhán Nic Phiarais

1. (gan teideal) (ar lean)

Sé ainm na háite seo anois na Béal-an-Áis

(ar lean ón leathanach roimhe)
    láidir fós. Táis an-théagartha. Tá an teampall caoghadh troigh ar fhaid agus triochadh troigh ar leithead. Is fuirist aithint air go bhufil sé an-aosta ó na clocha a cuireadh ins na fálaí. Tá siad garbh mí-chumtha an chuid is mó díobh. An stíl Gaodhlach a bhí air nuair do tógadh ar dtúis é ach d'aistreadh é taréis teacht na Sacsan.
    Tá a lán sgéal imeasg na ndaoine idtaobh an teampaill. Deirtear gur tógadh i slighe muirbhiulteach é. Tháinig saor-chloch go dtí an bhean so agus do thóg sé an teampall ó bhun go bár saor in aisce agus gur aingeal a bhí ann.
    Tá baint idir an Teampall so agus Gleanna' Chapaill. Nuair a tógadh an teampall do beannuigheadh é Lughnasa 5adh agus do cuireadh fé chomairce "Naomh Muire na Sneachtaigh" é.
    Tá roilig ann agus is ann a cuireadh na buachaillí a fuair bás ar son na h-Éireann. Tá sruthán i-n- aici na h-áite seo agus tá sé i mbéal na ndaoine go mbionn an duine deirineach a cuirtear ins an roilig ag tarraingt uisce ó'n sruthán go dtí go dtéigheann corp eile isteach ann.