Scoil: Cúil Aodha (uimhir rolla 16521)

Cúil Aodha, Co. Chorcaí
Pádraig Mac Suibhne

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    abhaile agus é ‘na phóca aige. Díreach ag coill Cúil Aodha do casadh Cormac Coultis ar a bhí ‘na chómhnuidhe ar an Áth Leacach s’an am san. Do dhein an bheirt aighneas nú áiteamh éigin ach d’eirig Cormac ar a leath-chois agus bhuail cic sa bolg ar Fhinghín.
    Do bhailig sé leis agus shrois sé barra an Cuma. Bhí deóraidhe ag gábhail agus dubhairt Finghín leis le linn báis:-
    “Cuir cloch im’leacht
    A’s do leas go ndeárna tú”
    Cuireadh gach aoinne a ghabhadh an bóthar cloch ann. Bhí fear ag deisiúghadh an bhóthair tamall ó shoin agus do rug sé leis na cloche go léir.
  2. Ní bhíodh aon tsolas ann fadó ach geatairí agus coinnle geire. Mar seo a deintí geatairí. Bhainidís an giumhais sa phortach le tuagh ghiumhaise. Deinidís sguilb de annsan agus deinidís geatairí de le cot. Cuiridís i n-aice na teineadh iad ag triomúgadh.Da mbeadh mianach maith sa giumhais bíodh sort íle ar a dtugtí tiughais ag sileadh léi.
        1. foirgnimh
    Dómhnall Bán Ó Céilleachair