School: Cúil Aodha (roll number 16521)

Cúil Aodha, Co. Chorcaí

Púca agus samhail
    Bheith rómhat ins gach aon ball
    Agus púca ar do thoir
    Nuair is dóigh leat nach baoghal duit
  2. Nuair a bhí Naomh Gobnait i mBaile-Mhúirne tháinig daoine iasachta isteach sa pharóiste agus do thosnuigheadar ar Chaisleán do dhéanamh i bpáirc na biocalann. Níor thaitin le Naomh Gobnait iad do bheith á dhéanamh ann. Do shuigeadh sí thuas i gcathaor Gobnatan agus do chaiteadh sí bolla leis an gCaisleán. An méid a bíodh déanta acu i gcaitheamh an lae do leagadh sí um thráthnóna é leis an bolla. Do chaiteadar eiríghe as ar fad i gcionn tamaill. Nuair a bhíodh ba nú capaill breóidhte do bheireadh na daoine an bolla leó. Do cimilídir do'n ainmhídhe é agus do leigistí an ainmhídhe láithreach. Is minic a coimeádaidir é ar feadh seachtmaine agus níor taitin san le Noamh Gobnait. Do greamuigead an bolla i bpoll sa bfalla agus tá sé mar sin riamh ó shoin.
      1. filíocht
    Donnchadh Ó Céilleachair