Scoil: Bréan-tráigh (B.)

Bréantrá, Co. Chorcaí
Tomás Ó Donnabháin

1. Corcán Sheáin de Bhuala (ar lean)

A long long time ago there lived on the side of Cúl Dorcha facing loch cluthmhar a labouring man called Seán De bhuala.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    while they lived. This pot is supposed to be the treasury of the Clann Caithil and concealed beneath the ruins of Raheen Castle. Thus ends Corcán Sheáin de bhuala, Ar dheis Dé go raibh a n-anam go leir, and I say with Seán "Moladh go deó le Dia".
  2. Nuair a bhí Ivor Ó Donabhái ‘na thaoiseach ar Mhídhros sa dara leath de’n 13adh aoisndeag; bhí an dúthaig mór thimcheall locha cluthmar creachta ag péist a bhí sa loch. Ní fhéadfadh duine ná beithidheach dul in aice an locha ná h-eireóchadh an phéist aníos san loch agus ar leagadh na súl do shloigfeadh sí iad. Do lean an sgéal mar sin ar feadh abhfad, agus sa deire bhí gach aoinne ag cnáimhseáil agus ag rádh ná féadfaidís maireachaint san áit in aon chor. Bhí a fhios ag an dtaoiseach go gcaithfí rus éigin do dhéanamh ach ní raibh a fhios i gceart aige cad do bhfearr dhó do dhéanamh. Sa deire chuir sé fógra amach ag rádh go mbeadh fleadh mhór aige i gcaisleán ‘Ivor” agus go mbeadh fáilte is fiche roimh gach aoinne ann. Tháinig sluagh mór ann agus ortha san bhí beirt driothár de mhuinntir Búrcaig ó Thiobraid Árainn ann.
    Tomás Ó Donnabháin
    Diarmuid Ó hAonghusaig