Scoil: Castleplunkett (uimhir rolla 15545)

Lios Lachna, Co. Ros Comáin
Séamus Ó Domhnaill

Ar an leathanach seo

1. Theastuigh ceachta (ceacht) go géar ó Ghobán Saot aon uair amháin. Bhí siúinéir in a chómhnuidhe sa gcomharsanacht agus bhí 'chuile súil aige an céachta d'fhágail le déanamh ó Ghobán. Ní raibh aon tóir ag Gobán an ceachta a thabhairt dó le déanamh mar nach raibh ann acht milleadh-maide críochnuighthe uiteméir, ciotach nár chuir chuir bail nó slacht ar aon bhall dár rinne' sé ariamh (dá ndearna sé ariamh). 'San am céadhna níor mhaith le Gobán é eiteach faoi'n gcéachta mar ba fear múinte, macánta, gnaoidheamhail a bhí ann, ar theastuigh pigheanacha airgid uaidh agus a raibh muirghean mhór cloinne air.
    Bhí Gobán bocht idir dhá chomhairle agus d'innis sé i dtaoibh an sgéil dá inghin.
    "Fág agam-sa an sgéal sin, agus feicfidh tú féin go socróchaidh mé é" arsan inghean
    "I nDómhnach bíodh agat" ar san Gobán.
    Sgathamh gearr in a dhiaidh bhí Gobán as baile agus cé thiocfadh thart acht an siúinéir agus bhuail isteach chuig an inghin. "Bail ó Dhia isteach annseo"
    Séamus S. Ó Dómhnaill
    Seán Ó Reachtaire