Scoil: Currach Beag (uimhir rolla 10721)

An Comhartha Beag, Co. Chiarraí
Máire, Bean Uí Dhrisceóil

Ficeadh blíadhan ó shoin bhí fuireann bháid ceithre madaí rámha ag íasgach.

Ficeadh blíadhan ó shoin bhí fuireann báid ceithre madaí rámha ag íasgach. Núair a thángadhar go dtí Tráig-Fhionáin bí sé am marbh na h-oídhche. Cúaladhar glór na madaí rámha ach ní raibh aon bád le feiscint. Annsan cúaladar fothram trom ar nós drumaí súas le ceathrú míle ó'n dtráig agus é ba dhóigh leó ag teacht cúacha ó concán. Níor cúala duine d'es na fearaibh aon nídh i aon cor agus Seán Ó Seaghadh a bainm do. Núair a bhíodar leath míle ó'n dtráigh stadhadar ar an mbóthar le hais tíge. "Closan tú aon ní" ar síad leis an duine nár cúilig. "Cloisim" a dúbhairt sé tá tomháint mór thíos sa tráig anois agus le na linn sin do ghlaoidh an coilleach agus bhí deire le gach aon tóir. Coigthíos in na dhiaidh sin tháinig lámh tinn ar an bhfear nár cúilig agus bí sé san óspidéal ar fheadh míosa.
    Eibhlín Ní hUiginn
    An Chúil Thoir, Co. Chiarraí