Scoil: Curraichín (B.) (uimhir rolla 15978)

An Curraichín, Co. Chiarraí
Seán Ó Scothlaoich

Ar an leathanach seo

1. Nuair bhí na saigdhúirí Sasana i nGleannbheithe timcheall le dachadh bliadhain ó shoin. Bhí siad ag caitheamh píléarí óna gunnaí móra ó Caisleán Wynn go poinnt Rosbheithe. Nuair bhí an t-am caithte ag na saigdúirí, Chuaidh na daoine bochta ón áit seo ag baliú an copar agus na liathróidóí luaidh agus annsan do dhíol siad thar nais go dtí na saigdúiri iad
    Aon lá amháin fuair na daoine seile ná raibh pleasgathe. Thosnuig siad ag bualadh an seile le casúr chun an luadh agus an copar do baint as agus airgead a dheanamh de Pleasg an seile agus do mhairbh sé deirbhathair agus deirbhfiúir de Muinntir Sheagda agus bhí seisear eile goirtithe. Sin é an slighe
    Donncadh Ó hEaluighthe
    Máire Ní Siocradha