Scoil: Leithead (uimhir rolla 5480)

An Leithead, Co. Chiarraí
Diarmuid Ó Súilleabháin

Ar an leathanach seo

1. Lá dá raib Murtaí Learraí agus an tathair Conchubhar (Scanlin) istig i dtig tabhairne thíos i mBun-Áth. Dúbhairt an t-Athair Conchubhar (Scanlin):- "Is minic a bhíosa go rinncfinn ar dhrom chait" Annsan dubhairt Murtaí:- Is minic á bhíosa 's go n-ólfainn chasc, agus is minic a bhíosa 's go ndíolfainn as ar seiseann. Tá an gearra chaint agat go maith arsa an Sagart. Cuirim mé geall leat go gcuirim cheist ort ná féadhfadh tú é réidheach arsa an t-Athair Conchubhar. Sé sin an gaisce duit, agus tú seacht mbliana i gcoláiste arsa Murtaí. Cuirse i geall leat-sa go gcuirfeadsa ceist ortsa dá féadfadh tú a réidheach. Seo, chluisimís é arsa an sagart. Cad é an ainim a bhí ar mo mháthair arsa Murtaí. Annsan dúbhairt an Sagart ná raibh fhios aige. Cuirim mé ceist eile ort ar sa an Sagart:- Cad is caime ná an abha, bhí seana stoca
    AT0921: The King and the Peasant's Son
    Seóirse Ó h-Úrdail