Scoil: An Clochar, Neidín

Neidín, Co. Chiarraí
Brighid Ní Lochlainn

Ach dhein mé an cleas nár thaithn leis
    Bhí mé roimis istig."

NÓTA
    Dream fánach a b'eadh na h-Ultaigh. Deireadh na daoine go mbíodh comhacht draoidheachta acu agus go bhféadaidís galair a leigheas. Bhídis ag iarraidh talmhan d'fagháíl. Deireadh na sean daoine gurbh amhlaidh a dheiridís (na h-Ultaigh) rann éigin a chuireadh eagla ar na daoine agus annsin bhíodh ortha iad d'fhágaint istig.
    "Brief" a tugtaoi air.
  2. Bhí feirmeóir i gCúil Aodha uair amháín. Bhí buachaill aimsire aige ag aodhaireacht bó uair amháin. D'eirig an garsún láidir agus dubhairt leis an bhfeirmeóir ná fanfadh sé aige a thuille gan árdúghadh páighe. "Is maith an sgéal atá agat ars an feirmeóir nílimse chun thú a choineád a thuille, féadfair imtheacht. Siúd leis siar Ciarraighe a' lorg oibre. Fuair sé obair ó mhinistir i gCillgarbháin. "Ach caithfir dul soir agus teistiméireacht a thabhairt chugham ón bhfeirmeóir gur oibrighis. Dó thoir i gCúil
      1. filíocht
    Maighréad Ní Thuama