Scoil: Tulca (uimhir rolla 1396)

Na Tulacha, Co. Chiarraí
Mícheál Ó Dálaigh

1. Leasa
    Tá mórán aca tímcheall na háite seo, agus tá radharc ar gach ceann aca ar an tarna ceann agus mar sin dóibh tríd is tríd. Creideann cuid dos na daoinibh ag a mbíonn creideamhaint i bpiseogaibh nach cóir d'éin[n]e aon bhaint isteach do dhéanamh ortha ach baineann a lán daoine eile easair nú pé rud a bhíonn ag fás tímcheall ortha.
    Bíonn a lán sgéalta mar fhiadhnaise gur rud mí-adhmharach dul i ngar dóibh nú aon nídh a bhaint uatha. Cuir i gcás: - Dubhairt fear liom gur ghearr sé cuaille i lios áirighthe chun bó do cheangailt agus maidean i mbárach bhí an t-ainmhidhe atuighthe go mór. Thóg sé an cuaille agus chaith sé san lios é agus ba ghearr go raibh an bhó slán airís.
    Bhí beirt driothár ina gcómhnuidhe in aice leasa eile. Thógadar clocha as chun claidhe do dhéanamh agus i geann seachtmhaine bhí an bheirt fé chlár acht gur minic ó shoin thóg fear eile clocha as an áit chéadna agus tá sé ina bheathaidh fós.
    Ó Phádraig Ó Súilleabháin, Milíní, Bunán.
    Pádhraig Ó Súilleabháin