Scoil: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Chiarraí
Máire Nic Gearailt

1. Réamhrádh
    Tá a lán scéalta i mbéal mhuinntir Dhún Chaoin i dtaobh Phatrún an Pharóiste - Naomh Gobnait. Fuaireas an scéal seo ó Mhuiris Ó Catháin o'n mBlascaod, agus dúbhairt seisean gur chuala sé an scéal go minic ó's na sean daoine. Tá sé timcheall trí fichid bliadhain daois, agus chaith sé a shaoghal ins an Oileán.

Timcheall le dhá chéad bliadhan ó shoin bhí taoiseach mór ina chomhnuí sa bhFrainnc. Ní raibh puinn creidimh sa tír an uair sin, agus d'aortaí chun báis an dream a lean do'n bhfíor Chreideamh. Bhí aon inghean amháin aige d'árb ainm Gobnait agus bhí sí ana mheastamhail ar an gcreideamh, í an-dhiadhaighthe, agus an-charthanachtamhail.
    Bhí a hathair i bhfad in earraid léi, agus sa deire tháinig buille air chúiche, agus dhíol sé í le captaoin árthaigh. D'árduig an captaoin leis í, agus dúbhairt a hathair leis í a chaitheamh i bhfarraige. Ghlac an captaoin truagh dhí agus nuair a tháinig sé go Chuan Fionntrágha chur sé i dtír í. Bhí béal Chuan Fionntrágha fé choill mhór an uair sin, mar is ó shoin a shlug an fharraige chúiche an choill, agus fágadh Chuan Fionntrágha mar atá sé indiu.
    Chuaidh Gobnait isteach sa choill, agus mhair ann
    Muiris Ó Catháin