Scoil: Dealgain (uimhir rolla 11770)

Dealgain, Co. na Gaillimhe
Breandán Ó Riain

Ar an leathanach seo

1. Fadó bhí muilneór in na chómhnaide in Éirinn leis féin i dteach beag i gcoill mhóir. Bhí an sean-fhear an crosta agus bhíodh sé ag troid lé daoine gach lá. Oidhche amháin tháinig sean-bhean isteach go dti a theach. Bean aosta a bead í agus dubhairt sí leis go raibh a dhearbharair marbh in Americá. Níor chreid an sean-fhear an bhean. Sídheóg a beadh í. Dubhairt sí leis arís go raibh a dhearbharair marbh. Fuair an sean-fhear bata a bhí inaice an dorais agus dubhairt sé leí. "Bí ag dul as seo go marbhuig mé thú leis an bata mór seo". Níor imthigh an sídheóg. Tamall in a dhiaidh sin chuaidh sé amach as a theach agus dubhairt sí leis an sean-fhear nuair bhí sé ag dul amach. "Beidh tú go h-an tinn
    ambhárach adeir sí. Nuair a tháinig am mhaidin bhí an sean-fhear go h-an tinn agus bhí sé tinn as sin amach agus níor bhuail sé ar aon duine as sin agus bhíodh se ag smaoineadh ar an sídheóg i gcómhnaidhe.
    Mícheál Ó Lochlainn
    Cluain Each, Co. na Gaillimhe