Scoil: Rathún (Clochar) (uimhir rolla 1013)

Rathún, Co. na Gaillimhe
Seán Mac Suibhne

Ar an leathanach seo

1. Bhí rí ann fadó. Lá amháin bhí sé fhéin agus an stiobhaird amuigh ag fouléireacht. Chonnaic siad trí cinn déag d-éin agus bhí dhá ceann déag ag bualadh. D-iarraidh an Rí ar an stíobhaird cén fáth go raibh dhá ceann déag ag bualadh ceann. Tá ceann cabrán agus tá siad ag iarraidh cúplaí". Dúbairt an rí go raibh trí mac déag aige agus céard a dheanadh sédiobhths chun chúpla a dhéanamh dó" Tá tú ag caghairt fóghlum dóibh i do theach féin" ar's an stíobhaird. Chuir n sgoil iad amáiracht agus an ceann deire a thagas isteach caithfaidh sé imtheacht arís. An ceann s'óige an ceann deire a tháinich isteach. Dhúnadg an doran air agus dúbhairt leis go gcaithfaidh sé imtheacht agus thosuigh sé ag caoineadh. D'fiafruigh an mach bo shinne cén fáth é seo. Dúbradh leis gur b'sin é an fáth go cuirreadh ar shoil iad go gcaithfeadh an ceann deire a imtheacht ag saothrughadg a slifhe beaths dó féin. "Má's mar sin é" ar's an mach is sinne "imeáchadh mise".
    Dúbhairt an t-athair" Aon rud atá
    AT0505: Dead Man as Helper