Scoil: Rathún (Clochar) (uimhir rolla 1013)

Rathún, Co. na Gaillimhe

Fuaireas an sgéal seo o Mícheál Mac Cuimín
    Cinn-Uisge
    Baile Cláir
    Sgéal
    Fadó, bhíodh go leór trácht ag na sean daoine, ar an leipreachán, agus ar na sídheóga oidhche Shamhna.
    Lá amháin, blianta ó shoin, do rug fear, do bhí ag teacht abhaile ó chúaird ar an leipreachán. Fuair sé é, fá scáth crann ag gréasaidhéadht bróga, bhí pota mór óir aige.
    Dubhairt an leipreachán nach n-innseóchadh sé dhó cá raibh an t0ór i bhfolach aige. Nuair a d’fhéach an fear thart timcheall air, nuair a d’fhéach sé aríst, bhí an leipreachán imthighthe.
    Tá sé an-ábalta anois.
    Bíonn bosca snaoistín aige, agus nuair a fheiceann sé na daoine ag fairre air, chrathann sé an snaoistín in a shúile. An fhaid is bhí sé ag scréafacht, imtigheann sé.
    Oidhche Shamhna, bíonn na sídheóga ag athrughadh áit comhnuidhe, nuair a bhíonn siad ag athrughadh caitheann siad seile ar
    Cáit Ní Ioláin
    Baile Chláir, Co. na Gaillimhe