Scoil: Ros Muc

Ros Muc, Co. na Gaillimhe
Stiofán Ó hOisín

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    é chur i bhfolach. An t-aon mhac amháin a bhí aice bhí sé imthighthe le fada an lá agus ní raibh tásg ná tuairisg air.
    Nuair a cheap an tsean bhean seo an bás ag teannadh léithe rinne sí poll chómh fada síos sa talamh is a d'fhéad sí í n-aice le crann fuinnseóige agus chuir sí an t-airgead síos ann. Ba ghearr annsin go bhfuair sí bás. Nuair a bhí sí ceathair nó cúig de bhliadhanta caillte tháinig sí chuig a col-ceathar ina sgáile agus a col-ceathair ag tigheacht ó cuairtidheacht, tháinig sí roimpi ar a bealach abhaile. D'iarr an tsean-bhean uirtí trí sgilleacha a dfhan amuigh uirthí ag an siopadóir a íoc di. Dubhairt sí gur shíl sí féin nuair a bhí sí ar an saoghal seo go raibh sé íoctha aice agus dubhairt sí léithe go raibh sí réidh glan le dhul do na Flaithis marach é sin. D'innis sí do go bhfuigheadh
    Cáit Ní Thnuthail
    Micheál Ó Tnuthail