Scoil: Ros Muc

Ros Muc, Co. na Gaillimhe
Stiofán Ó hOisín

Ar an leathanach seo

1. Deirtear go raibh snámhóir maith i mBéal a' Dainfan agus se an t-ainm a bhí air Tomás Ó Conchubhair, Deirtear nach raibh duine i n-Éirinn chomh maith leis an uair sin.
    Deirtear go raibh se féin agus Seán Mór ag coimhlint le na chéile aon uair amhain. Ach bheadh Tomás Ó Concubhair trí mhíle. Bealaigh nuair a bheadh Seán Mór leath mhíle. Chuaidh sé féin agus Páidín breathnach lá eile ag snámh ach nuair a bhí a gcuid éadaighe bainte dhíobh agus iad ag dul ag snámh bhuail fuacht Páidín Breathnach ach tharraing Tomás Ó Conchubhair amach é. Bhí siad ag dul amach ar an doimhin agus bhí Páidín Mor ag éirighe tuirseach agus dubhairt se le Tomás casadh isteach ach ní chasfadh. Ach is gearr ina dhiadh sin go bhfaca Tomás Páidín ag dul síos agus ghlaoidh Páidín ar an bpoinnte
    Bríghid Ní Chonaire
    Gairfean, Co. na Gaillimhe