Scoil: Leitirmucadha (uimhir rolla 13951)

Leitir Mucú, Co. na Gaillimhe
Nioclás Ó Confhaola

1. Toibhreaca Beannuighthe
    Fuair mé an méid seo seancus ó mo mátair, agus fuair sise ó na máthair fhéin a thug turas ann. Tá trí no ceathair de tobhair beannuighthe sa bparáisthe seo. Tobhar Dhoire an Bhrosg i Leitirmoir. Tobhar Mámh Aon i Mám Aon. Tobar Cirán i GCill Cireán.
    1. Tobar Doire na Bhrosg
    Tá sé suidhthe taob amuigh de coill i gcriatrach tuairim sé mhile on sgoil seo. Níl lá áithire ar bith le turas a thabhairt ann anois act bíodh fadó. Deir lucht an t-seancuis gur uair éighin sa bfogmar a tugaidís an turas.
    Uair amáin bhí sochraidh i Leitirmoir agus an lá a raibh an corp dhá cuir nigh bean a cosa sios sa tobar a bhí sa roiligh. Dimtigh an t-uisge as an roilig agus táinig se amach annsiud. Sé naom Maoilín atá luaidhthe leis an /\ sin acht deir daoine eile go b'é naom Padraigh atá luaidhthe leis. Bíod turas dhá thabhairt an t-amh seo den bhlian fadó acht níl anois, mar bí troid ann lá phátrúin fadó. Más fíor de lucht an t-seancuis bí an abainn atá ag gabhail siar maol dearg le fuil de bhárr na trodha.
    Sé an t-ainm a bhí ag muinntir ar an troidh ná 'caitheadh na bponann' mar ní fághadh oireadh is dornán amáin coirche sa mbaile nar bhuail
    Seosamh Breathnach