Scoil: Cill Ainbhthin (uimhir rolla 14591)

Cill Aithnín, Co. na Gaillimhe
Aoife Bean Mhic Dhonnchadha

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Mharbhuigh sé fear darb'ainm Pádraig Ó Máille as Eabhar Ros Cathail. Cuir an teintreach poll i ngarraidh timcheall na h-áithe seo.
    Nápla Bhreathnach, Gort na gCruach
  2. Ós cionn céad bliadhain ó shoin bhí sioc millteach sa tír seo agus ní raibh a leithide ann ó soin í leith. Tugadh Bliadhain a t'Seacha Mhóir ar an mbliadhain sin. Thosuigh sé ag sioc í mí Feabhra agus níor stop sé go lá Féile Pádhraig. Sé sin bhí sé dhá dhéanamh ar feadh seacht seachtmhainí. Níor fágadh fata slán sa tír mar a raibh siad istigh 'sna h-iothlainn agus tintreacha thar timcheall ortha. Bhí Loc Coirib reóidhte ar feadh an ama sin agus bhíodh na daoine ag dul treasna lé cárr agus capaill ag tarraingt ualach agus eile.
    Sa mbliadhain 1903 bhí stoirm mhór ann. Réabadh na coillte agus leagadh na crainnte. Leagadh a lán tighthe freisin. Níor fágadh coca féir no stuaic arbhair sa tír nach raibh leagtha.
    1. próisis agus feiniméin
    Caitlín Ní Allmhuráin