Scoil: Shindilla (uimhir rolla 14285)

An Lorgain nó Sindile, Co. na Gaillimhe

Ar an leathanach seo

1. San t-sean-aimsir ní caithidís aon bhróg no go mbídís ag pósadh. Is iomdha duine nar caith aon bhróg ariamh. Bhí fear isitgh i Rosmuc nar caith aon bhróg ariamh. Bhiodh miotáin ar a chosa le iad a congbháil o'n talamh agus bhíodh a n-ór dóig mhór amuigh. Bíonn na páiste ag imtheacht cosnochta ó an chéad lá de Bhealtaine go dtí deiread mí an Fhóghmhair. Duine a bhíonn ag rith indhiaidh beitidhigh agus caoraigh imthigheann siad cosnochta. An tuisge a nigheann siad a gcosa ann ní maith leo é acaitheamh amach san oidhche. Níl aon gréasaidhe thart ar an áit seo acht tá fear in Úactarárd
    Máire Bean Uí Bhreathnaigh
    Ard-doire na gCléireach, Co. na Gaillimhe