Scoil: Shindilla (uimhir rolla 14285)

An Lorgain nó Sindile, Co. na Gaillimhe

Ar an leathanach seo

1. Uair amháin bhí bean as Gleann in-aice le Uachtar-árd agus cuaidh sí go dtí an Baile mór ag díol bainne géar ar asal. Nuair a tháinig sí abhaile bhí sé deireannach. Cuaidh sí amach ag bleághan na beithidhigh agus thug sí lampa beag práis in aonfheacht leithi. Chroch sí ar an mballa é agus nuaira bhí sí réidh chuaidh sí isteach. Nuair a bhí sí reidh leis na beithidhigh rinne sí dearmad an lampa a mhúchadh. Nuair a d'eirigh sí ar maidin ní raibh blas d'en stábla fágtha agus dóghadh ar fad gach rud a bhí ann. Dóghadh na beithidhigh agus ní raibh tada aice cun bainne a thabhairt di. Dubhradh go raibh sí ar meisge an oidhche roimhe sin agus gurb é sin an fáth a d'fág sí an lampa lasta. Bhí an truagh ag chuile duine dí agus chuaidh síad thart timcheall an bhaile ag bailiughadh airgid le beithidhigh a cheannacht di.
    Máirtín Ó Cheallaigh
    An Teach Dóite, Co. na Gaillimhe