Scoil: Shindilla (uimhir rolla 14285)

An Lorgain nó Sindile, Co. na Gaillimhe

1. Ainmhidthe Fiadháine
    Níl mórán ainmhidhthe fiadháine thart annseo acht an sionnach agus an bruc. Tá pluas in go leór áiteaca ar an sliabh acu. Itheann an sionnach gach sagas bidh a castar leis. Marhbhuigheann sé uain óga acht ní mharbhohcadh sé iad an áit a mbíonn an pluas aige. San oidhche tagann sé go dtí na tighthe nuair a bīonn na daoine imthihthe a chodhladh, agus teigheann sé isteach i bpóirtín na gcearc agus na lachan agus goideann sé iad. Marbhurgheann sé géabha freisin agus tugann sé leis iad go dtí a phluas go dt[?] na sionnaigh óga iad. Dá mbeirfheá ar an sionnaigh óga iad. Dá mbeirfheá ar an sionnach agus é a mharbhuigh ghebhfheá deich sgillacha air agus tá leigheas in a theanga.
    Tomás Breathnach
    Arderrú