Scoil: An Léim (uimhir rolla 11472)

An Léim Thoir, Co. na Gaillimhe
M. Ó Dubhda

Ar an leathanach seo

1. Is iomda ainmhidhthe ar an bhfeilim a bhfuil a n-ainm féin artha. Ní tar éis a n-dath nó 'a gcuma a tugtar an t-ainm ortha. Tá ainmeacha agam ar na ba sa mbaile ar nó, "Caoleóigín". Is ainm ceann de na ba e seo. An "Spaiseóg." Is ainm do cheann eile díob é. Bíonn sí ag imteacht ó áit go h-áit ag Spáisteóireacht agus cheapthá nach mbíonn aon mhorthú ar bith innte agus sin é an fath a tugtar an t-ainm sin uirthí. Is cosamhail lies an sean-bheidhthigh a bhíodh acú fadó í. Ní cosamhail leis ba atá ann anois í ar chor ar bith. Na sean-bha bíodh adharca móra casta ortha agus bhíodh na h-adharca ag fás isteac i súile caid acú. Anois níl adharc ar mhórán ar bhith acú.
    Pádraig Breathnach
    An Léim Thiar, Co. na Gaillimhe