Scoil: An Léim (uimhir rolla 11472)

An Léim Thoir, Co. na Gaillimhe
M. Ó Dubhda

Ar an leathanach seo

1. Bhí dreoilín agus ciaróg ag seanchus lá agus iad ar bhruach faille. D'éirigh troid eatorrtha agus thug an ciarog masla do'n dreoilín. Bhris an foidhne an dreoilín agus chuir sé a ghob fe'n gciaróig agus chaith sé leis an bhfaill í.
    Báthadh sa bfairrge í. Chonnaic an dreoilín cad do bhí déanta aige. Bhain sé craith as a sciatháin agus dubhairt sé go maoidhteamh:-
    "Nach mór an nígh an neart."
    Bhí seabhaic ag féachaint ar an rud ar fad ó thús go deireadh. Nuair chonnaic cad a thárla do a cáirde an ciaróg rug sí ar an dreoilín agus mharbhuigh sí é.

Roibeard Mac Donnacha, Leitir Fó
    Roibeard Mac Donnacha