Scoil: An Léim (uimhir rolla 11472)

An Léim Thoir, Co. na Gaillimhe
M. Ó Dubhda

Ar an leathanach seo

1. Tá an cnoc seo taobh amuigh dé bhárr na léime thuarim 11/2 míle ó'n scoil seo. Tá leac mhór ar bhárr an cnoc agus is uaithe a h-ainmnigheadh an cnoc. Bhí loch beag ag bun an chnuic agus tá sé dubh i gcoinnuidhe. Bhí fear agus a mhac ann, agus chuaidh siad ag iasgaireacht ins an loch seo. Nuair a bhí an t-slat réidh aca le caitheadh amach léim cuig capaill bhána amach as an loch agus tháinig dearcach ar bharr an locha. Rith an fear agus a mhac as an áit agus d'fhág siad na slata iasgairé annsin. Sé an t-ainm a bhí ar an loch "Séan na Crumlí".
    An Léim Thiar, Co. na Gaillimhe
    Cáit Breathnach