Scoil: Árd Mhór

An Aird Mhóir, Co. na Gaillimhe
Pádhraic Ó Gleasáin

Ar an leathanach seo

1. Bí file timpeall na h-ate seo fado. Sé an t-ainm a bhí air na Micheal Jack. Bí sé go h-an mhaith ag deánamh filidheachta. Lá amhaín thaíng carróg isteach san teach a bí an file. Bí go leór daoine ag comhaoiugheacht san teach. Dhúneadar an doras agus dúbharab go marbheóchadh said an carróg. Annsin ehuadhar ag marbhu an charróg. Bhiódar ag rith ar feadh tamall maith acht bí se clánne orras. Achc sa deire rug fear de bhúarcach air agus marbhuigh sé é. Annsin iosuigh an file ag moladh an bhúarach freisin. Ba ghearr go ndhearna se filidheachta ar an gcarróg agus san bfilidheacht bhí sé ag moladh an bhúarach. Bhíod go leoir filidh umcheall na h-áite seo fadó. Níl aon duine aca beó anois. Níl file ar bith umcheall na h-áite seo anois. Sé an slíghe beathaidh a bhí aige na bheith ag filidheachta igcomhnoidhe.
    Faíghte ó Pádhraig o cheannabháin áirdmóir cárna
    Sorcha Ní Cheannabháin.