Scoil: Árd Mhór

An Aird Mhóir, Co. na Gaillimhe
Pádhraic Ó Gleasáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    an fathac. Dubhairt sé leis an bhfathac go dtáinic daoine go dtí an crann ag it na n-ublaí agus gur marbhuigh sé duine acu. Nuair a bhí a suipéir ithte aca dubhairt an fathach leis an mbuacaill go gaobhfadh sé feín amac an t-am seo agus cuaidh ní raibh sé i bhfadh amuigh nuair a táinic daoine agus connaiceadar an fathac suas san gcrann. Táinic siad go dtí an crann agus tosuigh siad dá crathadh ba gcarr gur tuit an fathach anuas agus mharbhuigheadh é. Nuair a fuair an buacaill shuas san gcrann iad fuair sé a guna agus cuaid sé amac agus marbhuig sé iad agus bhí an teac agus an talam aige féin annsin.
  2. Bhí bean ann fadó agus bhí mac aice. Lá amháin dubhairt an mac go raibh sé ag dul ag saothrú Cuaid sé go dtí an gabha agus dubhairt sé leis claideam a déanamh do agus sgriobh orta go mo é féin fear marbugadh na ceadta le buile amháin Rinne an gabha e sin agus thug sé do é. Dimthig sé leis agus casadh fear do. Spáin sé claideam do agus
    Feichín Ó Flaithbheartaigh