Scoil: Dún Doire - Breandán Naomhtha

Dún Doighre, Co. na Gaillimhe
Mícheál Ó Conaill

Ar an leathanach seo

1. An baile fearainn a tá mé in mo conmuighe sín leaca bán tá tuairim is a ocht tighe ann agus slionnead atá ar an chuid is mo díobh. San am fadó bhí ocht tighte an freisin ach cinn beag a bhí ann tuighe ar fád a bhí ortha ach ámhain dó no trí.
    Níl seandaoine ar bith san áit a bhfuil Gaedhilge acha mar ta siad básuighthe le fadá an lá. Bhí a lán gaedilghe acha ach na daoine atá ann anóis níl fochal acha mar ní raibh móran gaedilghe ann nuair a bhí siad ag dul an sgoil agus tá brón an domhain ortha anóis.
    Tá tobar an agus an t-ainm atá ar sín tobar brighid agus deirtear gur tobar beannuighte e sín mar ta comhtra a gluaine le féiceal í gcloc in aice an tobair áit ar thóg sí doch uair ámhain
    An Leaca Bhán, Co. na Gaillimhe