Scoil: Dún Doire - Breandán Naomhtha

Dún Doighre, Co. na Gaillimhe
Mícheál Ó Conaill

Ar an leathanach seo

1. Sé seo mo bhaile fearainn agus tá sé i bparáiste Dún Dhoighre. Tá sé i mbarúntacht Liathdroma freisin agus sé "Martin Egan" a bhí in-a tighearna talmhan air.
    Tá dhá theach déag sa mbaile anois agus bhí ceithre cinn déág ann san am fad ó. Ceann tuighe a bhí air gach ceann aca fad ó agus tá ceann slinne air sé cinn atá sa mbaile anois.
    Tá sloinneadh air leith i ngach teach agus is ionann an t-ainm "Baile na Móna" agus go raibh portach sa mbaile uair amháin. Níl seanduine ar bith ann a bhfuil Gaedhilg aige agus droch-thalamh riasg agus ruaidhteach atá ann.
    Baile na Móna, Co. na Gaillimhe