Scoil: Dún Doire - Breandán Naomhtha

Dún Doighre, Co. na Gaillimhe
Mícheál Ó Conaill

1. Tá mo bhaile fearainn i bparáiste Tighneatha agus tá sé roinnte in-a dhá chuid.
    Sean-Gharrdha is ainm do chuid amháin agus Baile an t-Srutháin is ainm do'n chuid eile. Tá claidhe mór idir an dá áit fós.
    Sé Lord Clancarty a bhí in-a Thighearna Talmhan an Sean-Gharrdha agus Anthony McDermott ar Baile an t-Srutháin agus sin é an teorann a bhí eadhtorra. Ta an baile i mbarúntact Liathdroma agus fear darbh ainm O'Hara a bhí in-a thaoireac air agus eisean an cean deire a bhí ann Ní raibh se ann ró-fhada. Laurence Egan a bhí ann roimhe.
    Tá seacht dtighthe déag sa mbaile anois ce go raibh sgor go leith ann aon uair amhain. Tá cuid de na ballaí le feiceál
    An Seangharraí, Co. na Gaillimhe