Scoil: Baile an Mhuillinn (B)

Baile an Mhuilinn, Co. na Gaillimhe
Pádraic Ó Discín

Ar an leathanach seo

1. Tá cuid mhaith planndaí agus luibheanna a bhfuil leigheas ionnta lé h-aghaidh galraí áithridhe. Leigheas an-mhaith do phian sa mbolg iseadh an buachaill tighe. Bhruightear é agus cuirtear é ag bruith lé leamhnacht. Annsin óltar é agus imtheóchaidh an pian.
    Tá na neanntóga Márta an-fholláin do'n fhuil nuair a bhruithtear iad í n-uisge agus nuair a óltar an t-anbhruith. Dá mbeadh duine ag imtheacht as nó a shláinte ag cliseadh, 'faghadh duine cúpla reilleóg agus bruitheadh sé iad. Annsin óladh an duine tinn an t-anbhruith mar leigheas agus tiocfaidh biseach air.
    Nuair a bhíos gearradh ar láimh nó ar cois dhuine cuireann sé macaire - chompana air agus ní fhágann an luibh sin an gearradh go bhfásann craiceann na láimhe thar an ngearradh arís. Luibh an-mhaith do at iseadh an flith. Cuirtrear ar an teine agus théightear é. Annsin cuirtear leis an at é agus imthigheann an gat. Úsáidtear an flith go mór mar leigheas ar an leicneach.
    Leigheas an-mhaith do'n graibhéal iseadh an briméar. Nightear agus bhruithtear é agus óltar an t-anbhruith go mbíonn an graibhéal imthighthe. Tá luibheanna ann freisin a innsigheann do dhuine cé'n
      2. cleachtas an leighis
    Pádhraic Ó Coisdealbha