School: Gort na Léime (roll number 13012)

Gort na Léime, Co. na Gaillimhe
Pádhraic Ó Corcoráin

1. Tá baile beag in-aice na scoile seo darbh ainm Cnocán Breac agus bhí ciat óir i bhfolach annsin fadó. Tá mise i mo chomhnuidhe ins an mbaile seo. Bhí fear i gCondae Cabhain agus bhí brionglóid aige trí oidhche in-a dhiaidh a chéile go raibh óir ins an bpáirc seo agus go raibh caora dhubh mar gárda anta [?] air. Deirigh sé agus tháinic sé go Cnócán Breac chun [?] é a fhaghail. Séamus Mac Gabhann a bhí mar ainm ar an fear seo. Chuaidh sé isteach i dteach áin [?] Ui Caomhanaigh agus dinnis se an scéal dhó. Bhí ean [?] dhubh sa teach ag Seán agus thug se cuid aith [?] do Shéamus agus chuir sé é ina chodhladh compórteamhail. Chuaidh Sean amach agus fuair sé t-ór. Chuir sé an t-ór i bfolach.
    Duisigh Seán agus chuaidh amach cun an tór a fhághail. Bhí an t ór imthighte . igin [?] dó dul abhaile gan é. Bhí a lán fáinne agus [?] eile ins an bpota a fuair Seán. Tá fáinne an Doctúir Mac Coisdealbha i i Tuaim fós. Sin fainne fritheadh annsin.
    Caitlín Nich Aodha
    An Cnocán Breac, Co. na Gaillimhe