School: Gort na Léime (roll number 13012)

Gortaleam, Co. Galway
Pádhraic Ó Corcoráin

1. Bí tinncéir ar bhárr Chnocán Bhreac agus bhí gabhair aca. Nuair a bhí siad imtheacht dfág siad ceann amhain ina ndhiaidh. Is uimhin [?] liom go maith ar an am seo.
    Bhí buachaill éicint agus bhí grádh mór aige do'n gamhar. An t-am seo bhí sé ag teacht ar cuaird gach oidhche. Chuaidh an gamhar isteach ins an talamh atá againn. Tháinic sí isteach in dhiaidh an bhuachaill. Bhí mo mháthair ag dul ar cuaird an oidhche seo. Thóg sí gamhar síos an bóthar léi.
    Dfág sí í san bhaile seo. Fuair na buachailli í Ceanghaill siad í do téad agus chuaidh siad amach leis. Bhí a lán acú ann. Chuaidh siad isteach i dteach amhaán. Rinne siad líne leig siad é sios ins an seomra. Chuaidh siad amach agus thosuigh an gamhar ag deanamh torainn. Rinne siad an rud ceadhna i gcúpla bailte eile. Chuir sí faithchíos ar a lán daoine eile.
    Tháinic sí go [?] éicint. Cúig uaire a scaoil sé urchar agus deirigh an gamhar arís agus sa deireadh marbhuigh
    Caitlín Nic Aodha
    Knockaunbrack, Co. Galway